A cékla az egyik legizgalmasabb téli zöldségünk. Lassan de biztosan végre kivívja magának a megérdemelt helyet az asztalunkon, és nem csak savanyúságként gondolunk már rá. A cékla rendkívül egészséges, nagyon jó hatással van a szervezetünkre, és sokféleképpen elkészíthető.
Mit is érdemes tudni róla?
A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin.
Lássuk, milyen jótékony hatásai lehetnek!
A cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyunkban is, ez, illetve a benne található vegyületek rendkívül hasznosnak bizonyultak a idegrendszer egészségének megőrzésében. Vérkeringést javító hatása mellett olyan anyagokat (nitrátokat) is tartalmaz, amelyek a szervezetünkben átalakulva a vérnyomást is csökkentik.
A cékla nagyon jól javítja az erőnlétet, teljesítményt és a kitartást. Ez a hatása szintén a benne található nitrátoknak köszönhető, mert azok a szervezetbe jutva átalakulnak, kitágítják a vérereket és fokozzák a véráramlást, így a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el.
A cékla a bőrnek is jót tesz A céklában található tápanyagok, többek között például a kalcium, a mangán, a réz, a magnézium és a vitaminok erősítik a csontokat és a fogakat. Ez nemcsak a magas tápanyagtartalomnak, de azok egyedi kombinációjának is köszönhető, ugyanis így könnyebben szívódnak fel az értékes nyomelemek és ásványi anyagok.
Mivel a céklának magas a vastartalma, az egyik legnagyszerűbb élelmiszer, melyet a vérszegényeknek , illetve az arra hajlamosaknak érdemes enni. A céklában található réz és C-vitamin ráadásul segíti a vas felszívódását is.
A céklát a gyökérzöldségek közé soroljuk. Őse a Földközi-tenger környékéről származik. A cékla kétéves növény, az első évben tőleveleket, a második évben szárleveleket és virágokat fejleszt. Gyakorlatilag az egész növény fogyasztható, a zsenge levelek akár nyersen is, a levélszárak párolva, de télen betárolva általában a megvastagodott gyökérrel találkozunk. A répatest alakja lehet gömbölyű, lapos és hengeres. Kivételes esetekben előfordul még a kissé szögletes gömbalak is. Jelenleg elsősorban a gömbölyű és a hengeres típusok vannak forgalomban. Ezeket könnyebb szedni, tisztítani, egyszerűbb a szeletelésük vagy a kockázásuk, és a feldolgozás után visszamaradó hulladék is kevesebb. Ezenkívül sűrűbb állományban is termeszthetők és hozamuk is nagyobb. Hazánkban az élénkvörös répát képező fajták terjedtek el.Manapság már elég könnyű a sárga, fehér és csíkozott fajtákhoz is hozzájutni.
A sárga húsú fajták a legédesebbek. A lila húsúnak a legnagyobb a béta-karotin tartalmúak.
Mindezen jótékony hatásokat legkönnyebben a nyers zöldség elfogyasztása biztosítja. Együk tehát a céklát reszelve salátákban, akár a levelével együtt, vagy igyunk préselt céklalevet.De párolhatjuk, főzhetjük, süthetjük is, ami az ízlésünknek a legmegfelelőbb.
Egyetek minden téli héten céklát!
Kis segítségként megosztunk veletek néhány egyszerű de nagyszerű receptet a Kosár önkénteseinek asztaláról.
Egy zseniális céklakrém recept, korábban külön bejegyzést is szenteltünk neki, nem véletlenül.
Ebben a Cékla recept gyűjteményben pedig Lilakáposztás céklasaláta, ami nyers verzióban használja a céklát, egyszerű párolt cékla, és céklás csokitorta receptet olvashattok.
Ezen kívül gyorsan elkészíthető nasi ötlet Biától a nyers reszelt cékla, apró kockára vágott almával, mákkal, apróra tört dióval és kajszilekvárral.
És egy sós röpke ötlet pedig szintén reszelt nyers céklát kis köménnyel, sok apróra vágott petrezselyemzölddel, joghurttal keverünk, sózzuk.
Cselekedni sokféleképp lehet! Főzz te is szezonálisan, vásárolj helyi termelőktől!
Témafelelősök: Németh Bia – Biobia és Varga Gabi, az egyesület önkéntesei.
Mindkettőjük egyben gyakori ebédfelelős is a pénteki átadónapokon, a többi önkéntes legnagyobb örömére.