A rendelés még nem érhető el
Következő rendelés:
06.17. hétfő, 18:00-tól

Kik vagyunk

A Közelítő Egyesület tagjai kölcsönösségre, együttműködésre információ- tudás és erőforrás megosztásra épülő helyi gazdaság létrehozásáért dolgoznak.  A klímaválság, a föld erőforrásainak kimerülése olyan globális kihívás elé állít minket amelynek kezelésére lokális szinten elérhető erőforrásokra kell támaszkodnunk.

Egy aktív, részvételen alapuló, meglehetősen diverz  közösség vagyunk. Amiben egyetértünk, az az, hogy a közös érdekünk olyan közösségek létrehozása és működtetése, amelyek demokratikus keretek között, a profitérdeket meghaladó, a közösségek és közjó hosszútávú érdekeit szem előtt tartva cselekednek.

A nagyipari monokultúrás mezőgazdaság és az élelmiszer üzletláncok polcain a világ másik feléről érkező, a természet és az emberi munkaerő kizsákmányolására építő élelmiszer helyett diverz, ökológiailag fenntartható, helyi gazdák termékeire építő, számukra méltányos megélhetést nyújtó élelmiszerláncok szervezésére fókuszálunk, erősítve ezáltal a helyi közösségeket, a helyi gazdaságot, a közösségi megoldások kialakítását és a fogyasztás tudatosabbá válását.

A rövid ellátási láncok számunkra

Nem csupán azt jelentik, hogy a termelőtől az asztalodra kerül a saláta, hanem a komplex, mára teljesen elsorvasztott lánc szemeinek a helyreállítását a termesztéstől a tároláson át az asztalodig, az éttermi tányérodig vagy a feldolgozásig.

Az élelem önrendelkezés nekünk

A jelenlegi fenntarthatatlan és összeomlással fenyegető ipari mezőgazdaság és kereskedelem alternatívája, amely egyszerre kezeli a társadalmi és ökológiai szempontokat az élelmezésben, átgondolt, fenntartható élelmezési gyakorlatok kialakításával.

Ökológiai gazdálkodás

Fontosnak tartjuk, hogy egyre több termelő térjen át ökológiai mezőgazdasági gyakorlatokra. Ugyanakkor az egyes területek, növénykultúrák esetén ez eltérő nehézséget jelenthet. A legfontosabb számunkra, hogy bizalmi kapcsolatban legyünk a termelőinkkel, folyamatos betekintést nyújtsanak a permetezési naplójukba és így naprakész kezelési információkat tudjunk megosztani a vásárlókkal, hogy egy átlátható élelmiszer rendszert építsünk.

Commons- Hozzuk egy platformra az erőforrásokat!

A commons közösen birtokolt, használt és kezelt erőforrásokat jelent, mindez szorosan összekapcsolva az önszerveződő közösségi irányítás gyakorlataival. Ilyen commons az Open Food Network által fejlesztett szoftver, amit mi is használunk.

Hálózatban gondolkodunk

Mert nincs az a szervezet aki ilyen léptékű problémákra önmagában válaszolni képes. Mert azt gondoljuk, hogy a különböző perspektívák, tudások és kapacitások összeszervezése alapvető fontosságú strukturális problémákra adandó válaszok esetén. Hálózatban gondolkodunk a termelőkkel, a vásárlókkal, és hálózatban dolgozunk stratégiai partnerekkel.