Tippek-trükkök: zöldségtárolás és előkészítés

Az alábbiakban zöldség-gyümölcstárolási és előkészítési tippeket olvashattok. A sort folyamatosan bővítjük, abc sorrendben tudtok majd keresgélni.

Általános meglátás a zöldségtárolással kapcsolatban, hogy a műanyag zacskó a zöldségek többségének az ellensége. Viszonylag kevés termék van a Kosár kínálatában ami műanyag csomagolású, ha mégis így van szedd ki belőle. (Kivételek természetesen vannak, a salátatárolásnál olvashatsz is erről)

Salátafélék

Főként nagy melegben és alacsony páratartalomnál a salátafélék gyorsan veszítik nedvességtartalmukat, és előfordul, hogy nem nyújtanak szép látványt mire hazaviszed a kánikulában. A jó hír, hogy ugyanilyen gyorsan regenerálódnak. Válassz egy megfelelő mérető műanyag zacskót (akár rendszeresíthetsz egyet, amit erre használsz), spricceld le a salátát hideg vízzel, tedd be a zacsiba, zárd le és tedd be a hűtő alsó fakkjában. Gyorsan felfrissülnek. Ha nagyon kókadtak, gyors hidegvizes fürdő és csöpögtetés után ugyanezt a hatást kapod. Ha elegendő a nedvesség egy, de akár két hétig is friss ropogós salátát ehetsz. Ha nincs otthon műanyag zacskód, ezért semmiképp ne szerezz be egyet. Egy jól zárható doboz ugyanilyen szolgálatot tesz.

Spárga (zöld)

A spárga szezonja rövid, nem is a legolcsóbb alapélelmiszerek közé tartozik, így hasznos tudás, hogy a spárgának jóval több részét is felhasználhatod, mint az általánosan elterjed ismeretek szerint.

A legtöbben annyit tudunk, hogy ha hajlítgani kezdjük a spárgát, egy ponton eltörik. A felső zsenge részét használhatjuk, és az alsó, letört rész a komposztban végzi. Pedig ennek nem kell így lennie.

A zöld spárga felső szakaszát egyáltalán nem szükséges hámozni. Az alsó, kicsit keményebb szár hámozásával pedig megnövelhetjük a felhasználható részt. Mert valójában a zöld spárga soha nem fás, maximum a külső „bőre” az ami kissé vastagabb. Ezt távolítjuk el. A hámozott rész legalsó 1-2 centiméterét kell csak levágnunk. Ezt a levágott részt aztán használhatjuk alaplevekbe, mártásokba összetevőként.  

Lábjegyzet: a precíz séfek a kis pikkely szerű részeket is leszedik a spárgáról (szigorúan csak a „fejéig”), ez a képen látható.

Retek

Beteszed a hűtőbe és másnapra egy fonnyadt gumót látsz? Ez így van. A reteknek igencsak magas a víztartalma, ahhoz, hogy megfelelő kondiban legyen, innia kell.

Ha hazaértél a retekkel, vágd le a zöld részét! Tegyél egy lapos tálba vizet, tedd bele a gumókat. Nem muszáj az egész gumónak vízbe lennie, elég, ha csak a gyökér részük ér bele. Tedd be a tálat a hűtőbe. Ha tudod, hogy pár napon belül megeszed, akár egy befőttes üvegbe be is dobálhatod a gumókat úgy, hogy ellepje őket a víz. Megoszlanak a vélemények melyik a jobb megoldás, az biztos, hogy ha a teljes gumó napokig vízben van, kimosódhat az íze.