Őszi nagyágyúnk, a sütőtök

A sütőtök fogyasztása, amellett, hogy az egyik legízletesebb őszi zöldség, rengeteg egészségügyi előnnyel is jár. Számos, a szervezet számára hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Narancsos színét a béta karotintól kapja, ami a szervezetben az emésztés során A vitaminná alakul. Ez a látásunk egyik alapvető támogatója. Ezen kívül gazdag C vitamin forrás, magas rosttartalma és antioxidánsai az emésztést segítik. Mindezek mellett alacsony kalória tartalma miatt még a diétázók is bátran fogyaszthatják.

A tökmagot, és a tökmag olajat pedig a kedvező élettani hatású omega-3-zsírsav tartalma miatt érdemes számon tartani.

A sütőtök szezonja viszonylag rövid, szeptember közepétől november végéig tart, azonban kiváló tárolhatósága miatt hosszan, akár március áprilisig is az étkezésünk része lehet. Elképesztően változatos formákban kapható, valójában több száz fajtája létezik, persze földrészenként és éghajlatonként már szűkebb a választék, de még így is bőven tudunk miből válogatni az ízlésünknek megfelelően. 

Néhányat most bemutatunk a fajták közül, ami a kosár kínálatában is szerepelnek, utána pár spéci receptet is megosztunk veletek, például az önkéntes csapat kedvenc tagine receptjét, ami szezonban sokszor kerül terítékre az átadónapi önkéntes ebéden. De először is a gyakori fajták:

Legismertebb hazai fajtánk, a Nagydobosi

Nagyanyáink gyakran úritöknek hívták. A Nagydobosi világosszürke héjú, narancssárga húsú, cikkelyezett, lapított gömb formájú sütőtök. Maga a növény erős hajtásrendszerrel bír, hosszú tenyészidejű. Termése óriási, átlagtömege 4 és 8 kg között mozog. Íze édes, főként sütésre alkalmas. Régen pálinkát és lekvárt is készítettek belőle. Jól tárolható, bár egyébként ez gyakorlatilag az összes fajtára igaz, pár tárolási tippet olvashattok is a cikk végén.

Sonkatök vagy Kanadai tök

A pézsmatöknek is nevezett kanadai sütőtök sonka vagy körte formájú. Közepes mérete miatt talán a legkedveltebb fajta. Terméshéja sárga színű, a termésen belül a vékonyabb részen nincsenek magok, ez a rész csak húsból áll. Magok csak a kiszélesedő részben találhatók. A termés legnagyobb részét a húsa teszi ki. Könnyebb feldolgozni, héja vékony, húsa vastag. Orange elnevezésű fajtáját leginkább sütve fogyasztják, de levesek, főzelékek, ivólevek, piték készítésére is remek választás.

A rejtélyes ”Prágai” tök

Valójában prágai tök nem létezik, Gajdos Gyuri temelőnk Prágában járva a termelői piacon vásárolt sütőtököt, és azt gondolta ő ilyen finomat még nem evett. Jó gazdaként el is tette a magokat, és szépen felszaporította. Gyuri azóta kizárólag ezt a fajta sütőtököt termeszti. Az átlagnál picivel magasabb árát annak köszönheti, hogy ugyan a többi sütőtök fajtához hasonlóan jelentős területigényű növény, de tövenként jóval kevesebbet terem. És valóban elképesztően finom.

Mérete pont ideális egy kisebb családnak, ízre krémes és fűszeresen édes. Könnyen, gyorsan süthető, párolható, bármelyik sütőtökös ételhez kiváló alapanyag.

Ami viszont biztos, így akár tájfajtának is nevezhetjük, hogy nem vetőmagcégtől jött első generációs keresztezés, hanem évről évre fogott mag alapján termesztett sütőtökről beszélhetünk! Szerintünk messze a legjobb ízélmény, de mi sem csak ezt használjuk. Ünnepnapon viszont igen 🙂 

Hokkaido

A Hokkaido szintén egy édesebb fajta, aminek vékony pirosas héja is ehető. Méretre a legkisebb a sütőtökök családjában, maximum 1-2 kilogrammos, így akár még töltött tökként is használhatjuk, de bármilyen sütőtökös étel készíthető belőle.

És akkor a rövid fajta leltár után jöjjenek  a receptek, levestől a tésztán és főételeken át a desszertig. Az összes itt található receptet teszteltük.A receptek kb 4 főre szólnak.

Sütőtök krémleves

Ahány ház, annyi szokás, nem fogunk valami vad új verziót bemutatni, csak egyet a közösségben közkézen forgó kedvelt receptek közül.

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 evőkanál főzőtejszín
  • kb ½ l alaplé
  • só, bors
  • szerecsendió
  • tálaláshoz szabadon variálható:
    • pirított tökmag
    • pirított zsálya
    • sajtforgács

Elkészítés:

A kiszemelt sütőtököt, vagy sütőtök darabot meghámozzuk, kockákra vágjuk. Fedő alatt, vajon pároljuk, egy pici vízzel. Ha megpuhult, leturmixoljuk. Egy kis főzőtejszínt és kis tökmagolajat adunk hozzá, és felöntjük alaplével (ez lehet maradék hús vagy zöldségleves). Sóval borssal, szerecsendióval ízesítjük. Végül alternatívaként belefacsarhatjuk egy fél narancs levét, vagy megbolondíthatjuk és kis konyakkal, whiskyvel, ezután már csak 1-2 percet forraljukl.

Tálaláskor pirított tökmagot, vagy pirított zsályát, vagy sajt forgácsot (pl. Káca tanya Pecorino) kínálunk hozzá. Tökmag és zsálya pirítási rejtelmek a cikkben lejjebb találhatók.

 

Sütőtökös tagine

Rengeteg recept kering, de szerintünk ez a legfinomabb verzió. Sokszor teszteltük, aztán az önkéntesek is tesztelték a családjaikon, szóval ha igazán bejáratott Tagine receptet használnál, akkor jó szívvel ajánljuk.

Hozzávalók:

  • fél kg héjától megtisztított, felkockázott sütőtök
  • 4 érett paradicsom, vagy kb 4 dl saját eltett paradicsom olaj
  • 30 dkg vörösbab (a színe miatt, de amilyen babod van otthon)
    • A babot , a klasszikus módon előkészítjük – áztatjuk, főzzük. A leszűréskor kb. 2 dl főzővizet tegyünk félre!
  • 1 hagyma
  • kb 2-3 cm-es darab gyömbér
  • 1 tk fahéj, 
  • 1tk római kömény (őrölt), 
  • 1 tk harissza paszta (darált csípős paprika krém), 
  • só,
  • maroknyi aszalt vörösáfonya, vagy mazsola, vagy aszalt szőlő
  • 1 ek méz

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát megdinsztelem, mehetnek bele a fűszerek, kicsit pirítom, majd rádobom a sütőtök kockákat, és az áfonyát (vagy a mazsolát / aszalt szőlőt). erre ráöntöm a paradicsomot, lefedem és kb. puhára párolom.

Ezután mehet a méz, és ekkor beleteszem a babot is, és a 2 dl főzővízből annyit, hogy semmiképp ne legyen száraz, hanem szaftos. 2 percig hagyom együtt rottyanni, és már kész is.

Tálaláskor ízlésünknek megfelelően szórjuk meg zöld korianderrel, vagy petrezselyemmel.

Köretként rizst, vagy kuszkuszt ajánlunk, de friss bagettel is remek étel.

Bab helyett csicseriborsóval is lehet kísérletezni, mi még nem kóstoltuk, de tervezzük.

Sütőtökös kuglóf

Hozzávalók:

  • 30 dkg sült sütőtök
  • 2 tojás
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg nádcukor
  • 30 dkg liszt
  • 4 tk sütőpor
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • 1 ek kandírozott gyömbér

Elkészítés:

A sült sütőtököt pürésítjük,  a tojással, vajjal és a nádcukorral krémesre keverjük. A lisztbe belekeverjük a fűszereket, a sót, a sütőport és összedolgozzuk a sütőtökös masszával.

A kandírozott gyömbért apróra vágjuk, és szintén a masszához keverjük, majd az egészet kivajazott, kilisztezett kuglóf formába töltjük.

180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni mielőtt felszeletelnénk.

 

Sütőtökös gnocchi pirított zsályával

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg pecorino sajt
  • kb 5 dkg vaj
  • só, bors
  • egy marék zsálya
  • 10 dkg vaj

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk és kockákra vágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe szórjuk, picit megsózzuk, és 160 fokon puhára sütjük. Ha már kezelhetőre hűlt, akkor krumplinyomóval pépesre törjük, és hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a reszelt pecorinot, egy kis őrölt borsot és kb egy csapott kávéskanál sót. Puha tésztát gyúrunk belőle. A bucit négyfelé osztjuk. Egyesével nagyjából 1 cm átmérőjű hosszú nudlit formázunk belőlük egy lisztezett deszkán, késsel kb 2 cm-es darabokra vágjuk, a darabkákat lisztes kézzel tetszés szerint formázgatjuk. De van aki egyszerűen kanállal szaggatja rögvest a vízbe.

Vizet forralunk egy nagyobb fazékban (ide is dobhatunk egy kis sót). Beledobálunk, vagy beleszaggatunk egy adagot a forrásban lévő vízbe, és ha felúsznak a tetejére, egy szűrőkanállal már szedhetjük is ki őket.

A vajat felolvasztjuk és egy nagyobb tálba öntjük, erre dobáljuk a megfőtt gnocchikat. Végül alaposan forgassuk át a vajjal és azonnal tálaljuk.

A tetejére pirított zsályát, és további pecorino sajtot szórhatunk

Sütőtökös rizotto szintén zsályával

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizotto rizs 
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 1, 5 dl fehérbor 
  • 1 l zöldség alaplé 
  • 60 dkg sütőtök (meghámozva) 
  • 10 dkg vaj 
  • só, bors, szerecsendió 
  • 5 dkg pecorino
  • egy marék zsálya 
  • 10 dkg vaj

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, kockákra vágjuk. Fedő alatt, 5 dkg vajon megpároljuk, egy pici vízzel. Ha megpuhult, a háromnegyedét villával szétnyomkodjuk. A rizst átmossuk kicsit, és szárítgatjuk. A hagymát nagyon finomra vágjuk és 5 dkg vajon megpároljuk. Ha már áttetsző, akkor beleöntjük a rizst, és felforrósítjuk. Ekkor jön rá a fehérbor. Alacsony lángon elpárologtatjuk belőle az alkoholt, majd merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró alaplevet, mindig akkor adva hozzá a következőt, ha a rizs már beszívta az előző adagot. Kevergetjük, adagolunk. Ha elfogyott a lé, és a rizs puhának tűnik, hozzákeverjük a szétnyomkodott sütőtököt, és a reszelt sajtot. Végül finoman hozzákeverjük a darabos sütőtököt is. Azonnal tálaljuk. Szórjunk rá pirított zsályát és pecorino sajtot.

Egyszerű sütőtökkrém gyűjtött növényekkel megszórva

Sütőtököt megsütni, só-bors, pürésítés és gyűjtögetőknek friss zsenge cickafarkkal, kerek repkénnyel és zsályával megszórva. Persze tele a net mindenféle finomsággal összesütött sütőtökkel, ami szintúgy csak a krémesítésre vár, érdemes kipróbálni őket.

És csak hogy a kiegészítő feltétek elkészítési módja se maradjon el, végül tökmag és zsálya rejtelmekkel is megszórunk titeket.

A tökmag pirítás rejtelmei

Vastag falú serpenyőbe szórjuk a magokat, és közepes lángon rázogatva pirítjuk, amíg kellemes pattogó hangon kicsit megnyílnak, enyhén barnásra színeződnek. Ekkor megszórjuk durva szemű kősóval. Mivel sütés közben a mag kicsit “izzad”, így a só remekül rá fog tapadni. 

Esti rágcsának is remek, de persze sütőtök krémleveshez is nagyszerű. Ormánsági Olajütő Szövetkezetnél majd egész évben megtaláljátok a kínálatban

Zsálya pirítás

Leszárazzuk a zsályát, a leveleket megmossuk, és szárazra törölgetjük, ha nagyok a levelek, akkor vágjuk félbe, harmadába őket. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és rádobjuk a leveleket, kevergetjük, és várjuk, hogy a nedvesség nagy része elpárologjon és a levelek barnulni kezdjenek. Ekkor megsózzuk és kicsit még pirítgatjuk. A jó állag a parnás ropogós, de vigyázzunk nehogy megégjenek, mert akkor megkeserednek!

 

És aki egész idáig eljutott a bejegyzésben, annak le a kalappal! 

Sütőtökölésre fel!

Cselekedni sokféleképp lehet! Főzz te is szezonálisan!

Témafelelősök:  Németh Bia – Biobia és Varga Gabi, az egyesület önkéntesei.

Mindkettőjük egyben gyakori ebédfelelős is a pénteki átadónapokon, a többi önkéntes legnagyobb örömére.