Egy szolidáris élelemrendszer lehetséges modellje

Hazai termelőktől a szociális ágazatban dolgozókig

Az Egyesületünk munkája során sok olyan mezőgazdasági problémával találkozik, amely megoldásokra vár. Közülük az egyik, a kis-közepes méretű gazdaságok problémája (5-50 hektár). Ez a méret ugyan még mindig kicsinek számít Magyarországon, ugyanakkor ilyen méreten már sokkal több zöldség-gyümölcs terem, mint ami kis piacos módon vagy a meglévő közösségi élelemrendszerekben értékesíthető. Így miközben ezek a gazdák jó minőségű, megbízható élelmiszert termelnek, sokszor nagybani piacon, vagy felvásárlóknak kénytelenek értékesíteni a termésük jelentős részét. 

Ezzel több probléma is akad. A felvásárlói árak sok esetben annyira nyomottak, hogy a kis-közepes gazdaságok fennmaradását veszélyeztetik. Másrészt az élelmiszer átláthatóságot (ki, hogyan termesztette) a hosszú ellátási láncok nem segítik, mint ahogy azt sem, hogy valós fogyasztói döntések szülessenek. A boltban maximum azt tudhatod meg a zöldség-gyümölcs melyik országból származik.

Mindeközben a fogyasztói oldalról a jó minőségű, átlátható termesztéstechnológiájú élelmiszerekhez való hozzáférés igencsak korlátozott. Sok társadalmilag fontos ágazatban dolgozó számára az alacsony bérek miatt ez szinte lehetetlen.

A probléma egyik megoldásával már a pécsi vásárlók is találkozhattak például a ribizli akciók során, amely a termelőnek jóval magasabb árat biztosított mint a felvásárlói, miközben fél Pécs ribizlilekvárt és szörpöt készíthetett.

A komplexebb megoldás kidolgozását 2023-ban kezdtük meg a Fundaction támogatásának köszönhetően. 

Az Egyesület 2023-ban indult projektjének célja, hogy kialakítsunk egy olyan modellt, amiben egyszerre segítjük a gazdák értékesítését és progresszív módon növeljük a hozzáférést a társadalom szélesebb rétege számára.

Olyan zárt, rövid ellátási lánc létrehozásán kezdtünk dolgozni, ami a termelőknek kiszámítható vásárlói közösséget, méltányos árakat, a szociális ágazat dolgozóinak pedig egészséges, megfizethető élelmiszereket jelent. Egyfajta win-win helyzet kialakítására törekszünk, amelyben a társadalmi töredezettség is csökken és valós fogyasztói döntések születhetnek. 

A Szociális Ellátásban Dolgozók Szakszervezetével kezdtünk el dolgozni a koncepció kialakításán, a tagok aktív szerepvállalásával. 2023. májusában a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (Budapest és egyben Közép-Európa legnagyobb hajléktalanellátó szervezete) 5 telephelyének dolgozói számára vált elérhetővé a közvetlen vásárlás a termelőktől.

Őszre további telephelyek csatlakoztak be, elkezdett bővülni az a termelői háló, akik igazán érdekeltek a rendszer kidolgozásában. Jelenleg kétheti rendszerességgel lehet vásárolni a termelőktől. Az Egyesület végzi a termelők szervezését, elkészíti a megrendelőlapokat, adminisztrál és részt vesz a szállítási feladatokban, míg a szakszervezeti kapcsolattartók az egyes telephelyeken eljuttatják a dolgozóknak az információkat, fogadják a szállítást, segítik a dolgozóknak a saját rendelésük összekészítését.

Időközben partnerként csatlakozott a projektbe a Gólya Szövetkezet teherbringás futárszolgálata, a kisebb BMSZKI-s telephelyekre – így városon belül – fenntarthatóan jutnak el a rendelések.

Folyamatosan tanulunk, újragondoljuk a rendszert, hogy felskálázható és hosszú távon is fenntartható legyen, hogy valós gazdasági-társadalmi alternatívát tudjunk létrehozni. Ugyan sok munka van még előttünk, mégis bizakodóak vagyunk, mert ahogy a Pécsi Kosárközösségben, úgy ebben a szolidáris modellben is rengeteg közösségi energia mozdult meg. Idén áprilisban további telephelyek is csatlakoznak, számos gazda is ebben látja a jövőt.

Köszönjük a SzÁD-nak, a Szolidáris Gazdaság Központnak és a Gólya Szövetkezetnek, hogy partnereink a közös gondolkodásban és a gyakorlati megvalósításban is.