Bio, Öko, Kezeletlen, Konvencionális – Mi fán terem?

A weboldalon négy kategóriába soroltuk a termékeket növényvédelmi módok szerint. A termékek leírásánál esetenként bővebb információk is találhatóak.

A négy kategória, amelyet a termékeknél láthattok:

  1. BIO minősített 
  2. Ökológiai gazdaságokban engedélyezett növényvédelem
  3. Kezeletlen (az adott növénykultúra nem volt vegyszerezve)
  4. Konvencionális

BIO minősített gazdaság

Hivatalos ellenőrző szervek által tanúsított, minden évben ellenőrzött gazdaság vagy növénykultúra. A biogazdálkodásban nem használhatóak szintetikus növényvédők, csak természetes hatóanyagú szerek, amelyek kontakt (felületi) hatásúak, nem jutnak be a növény szöveteibe. 

Ökológiai gazdaságokban engedélyezett növényvédelem

Ahol ezt a módot látjátok, abban a növénykultúrában kizárólag BIO minősített gazdaságokban is engedélyezett készítményeket használnak növényvédelemre. Számos gazdának nincs lehetősége a BIO minősítés folyamatán végigmenni, ugyanakkor elkötelezettek a környezetkímélő növényvédelem alkalmazása mellett.

Kezeletlen

Ezeknél a termékeknél a gazda nem használt semmilyen készítményt a növényvédelem ellátására. “Az egészséges, gondosan termesztett növény a legjobb növényvédelem.”

Konvencionális növényvédelem

Ez a jelölés azt jelenti, hogy a növénynél fellépett olyan kártétel, amely miatt szükség volt növényvédőszeres beavatkozásra. Fontos, hogy a Pécsi Kosárközösség összes gazdája törekszik arra, hogy kerülje a vegyszerezést, és csak a legszükségesebb esetben kezelje a növényeket.