A ribizlik évszázadok óta kedvelt bogyós gyümölcsök Európa és Ázsia kertjeiben. Gazdag tápanyag- és antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően számos élettani hatással bírnak, amelyek támogatják az immunrendszert, az emésztést, a vérkeringést, sőt, a szervezet méregtelenítését is.
Mielőtt azonban az élettani hatások fejtegetésébe kezdenénk, mi a helyzet az ízekkel.
Fekete ribizli:
Erőteljesebb, karakteresebb íz jellemzi, kicsit fanyar, amely a magasabb polifenol tartalomnak köszönhető.
Piros ribizli:
Savanykás, de lágyabb ízű, édeskésebb. Élvezeti értéke miatt a hazai konyhában ez terjedt el. Remek szörp, lekvár és sütemény alapanyag.
Érdemes tudni, hogy a bogyós gyümölcsök termesztése Magyarországon egyre inkább háttérbe szorul. A piaci bizonytalanság, az alacsony felvásárlási árak, és az időjárási szélsőségek miatt sok gazda felhagyott ezzel a tevékenységgel. Mára csak néhány elhivatott termelő maradt talpon, akik jellemzően kis, családi gazdaságokat működtetnek, gyakran bio vagy kíméletes módszerekkel. Számukra életbevágóan fontos, hogy a megtermelt gyümölcsöt ne nyomott áron, feldolgozóknak kelljen átadni, hanem közvetlenül a vásárlókhoz juttassák el. A cikk végén ajánlunk is egy lehetőséget. Ha viszont nem olvasnál tovább, akkor ide kattintva tudod elolvasni miről is van szó.
Na, de lássuk a részleteket!
A fekete ribizli – az antioxidánsok királya
A fekete ribizli (Ribes nigrum) sötétlila, majdnem fekete bogyói koncentrált tápanyagforrások. Főként rendkívül magas C-vitamin-tartalma miatt emelkedik ki a gyümölcsök közül ki – akár 180 mg/100 g –, ami fedezi egy felnőtt napi szükségletét (egy nap alatt 200 mg fölött fel sem szívódik a C-vitamin a szervezetben, feleslegesen eszünk napi 1000 mg-okat tablettában). Az Európában termő gyümölcsök közül például a csipkebogyó és a homoktövis veszi fel vele a versenyt.
A fekete ribizli bővelkedik antocianinokban és polifenolokban, melyek erőteljes antioxidánsokként működnek. Ezek a vegyületek védik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól, lassítják az öregedési folyamatokat, csökkentik a gyulladásokat, és támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
Ezen túlmenően a fekete ribizli tartalmaz szerves savakat (például citromsav, almasav), amelyek élénkítik az anyagcserét és elősegítik a méregtelenítést. A magas rosttartalom tovább segíti az emésztést és a bélrendszer egészségének megőrzését.
A piros ribizli jótékony hatásai
A piros ribizli (Ribes rubrum) élénk piros színét főként antocianinoknak köszönheti, melyek erős antioxidánsok. Ez a bogyó is gazdag C-vitaminban, 100 grammonként akár 40 mg-ot is tartalmaz, amely közel a napi ajánlott bevitel fele. A C-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszer erősítéséhez, a kötőszövetek egészségéhez, valamint a vas felszívódásához.
Emellett a piros ribizli gazdag élelmi rostokban is, amelyek támogatják a bélmozgást és segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát. A rostok csökkentik a vércukorszint ingadozását, így cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek is ajánlott.
A benne lévő almasav és citromsav támogatja a máj méregtelenítő folyamatait és enyhe vízhajtó hatással bírnak.
Ugyan a fekete ribizlinél kevesebb található benne antioxidáns vegyületekből – antocianinok, flavonoidok, polifenolok – jótékonyan támogatja egészségünket.
Összefoglalva:
A fekete ribizli erősebb „szupergyümölcs”, főleg magas C-vitamin- és antocianin-tartalma miatt, így kiemelkedően hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő.
A piros ribizli inkább könnyedebb, savanykás csemege, amely szintén egészséges, de általában mérsékeltebb hatású, viszont az egyik legkedveltebb szörp és lekvár alapanyag.
Ha mindezen jóból részesülni szeretnél, a Menyhárt családi gazdaság vegyszermentesen termelt gyümölcseit most tudod megrendelni, pécsi átvétellel!
Válassz hazai bogyós gyümölcsöt, amikor csak teheted! Nemcsak a saját egészségedet támogatod ezzel, hanem a hazai termelők túlélését is segítheted egy gazdaságilag egyre nehezebb környezetben.
Megrendelés Pécsen: https://openfood.hu/pecsikosar/shop
